Onderwijs

Epion Air in het onderwijs

Ben jij op zoek naar een eenvoudige en betrouwbare manier om de luchtkwaliteit op jouw school te meten en verbeteren?

Met een Epion Air in alle lokalen krijg je een helder beeld van de luchtkwaliteit binnen jouw school. Hij is eenvoudig in te stellen en gemakkelijk in het gebruik. De luchtkwaliteit is in het lokaal in één oogopslag te zien. Bovendien voldoet de Epion Air aan alle eisen van de overheid om van de huidige tegemoetkoming gebruik te kunnen maken.

Het dashboard van Epion biedt ook nog tal van mogelijkheden om extra inzichten te krijgen en verzorgt automatisch en gepersonaliseerd ventilatieadvies om te ondersteunen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Epion Air Slimme CO2 meter

Vraag een offerte aan

Interesse in onze opties specifiek voor het onderwijs? Neem dan contact op voor onze scherpe prijzen en gericht advies.

Eenvoudig in gebruik

De Epion Air is eenvoudig in gebruik te nemen. Je zet hem neer op de gewenste plek en met de app stel je hem gemakkelijk en eenmalig in. Voor de koppeling met de cloud zijn geen extra handelingen nodig. Wanneer de meter staat heb je er geen omkijken meer naar en is in één oogopslag te zien wat de huidige luchtkwaliteit is.

De meter is voorzien van een duidelijk scherm (e-ink), waarop de CO2 waarde en overige details van de luchtkwaliteit te zien zijn. Het ingebouwde, dimbare stoplicht-lampje maakt dat de luchtkwaliteit altijd gemakkelijk zichtbaar is. Hierbij worden drempelwaarden voor de verschillende kleuren gehanteerd die overeenkomen met het bouwbesluit. Daarnaast is het mogelijk om hem een geluidssignaal te laten geven wanneer de luchtkwaliteit verslechterd.

Ook kun je gebruik maken van push notificaties om op de hoogte te blijven van de luchtkwaliteit in een lokaal.

Online platform & Advies

Om nog meer uit de Epion Air te halen bieden we duidelijk, automatische en gepersonaliseerde ventilatie adviezen. Zo is het eenvoudig om alleen op de juiste momenten te ventileren.

Via ons online platform, Mijn Epion, heb je een handig overzicht van alle Epion apparaten binnen jouw school. Met het dashboard heb je in één oogopslag een overzicht van de belangrijkste metingen, adviezen en uitschieters.

Daarnaast kun je gemakkelijk rapportages en adviezen terugvinden en de metingen van verschillende lokalen in één grafiek zien. Voor meer gedetailleerde inzichten per lokaal klik je simpelweg de betreffende Epion Air aan, waarna je ook de naam van het apparaat kunt instellen en de felheid van het lampje aan kan passen.

Epion CO2 binnenklimaat dashboard
Epion CO2 binnenklimaat grafiek

Waarom continu meten?

Alle schoolgebouwen moeten voldoen aan de bestaande wettelijke normen voor een gezond binnenklimaat (zie rijksoverheid). Dit is niet alleen belangrijk om virusinfecties resulterend in bijvoorbeeld het COVID-19 of de gewone verkoudheid te voorkomen. Voor de pandemie is er al een start gemaakt met het aankaarten van de luchtkwaliteit op scholen, o.a. door de invoering van Frisse Scholen. Hiermee wordt het belang van een goed leefklimaat en daarmee onder andere het voldoende verversen van de lucht en het laag houden van CO2 niveaus in klaslokalen aangestipt. Onderzoek heeft aangetoond dat de luchtkwaliteit in klaslokalen impact heeft op ziekteverzuim van zowel docenten als leerlingen, evenals het concentratieniveau en de leerprestaties.

Gedurende de dag kan de CO2 concentratie flink wisselen, afhankelijk van het aantal mensen, het enthousiasme en de activiteit van de aanwezigen. Om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van het binnenklimaat is een momentopname niet voldoende. Wij raden daarom aan om in ieder lokaal een CO2 meter te plaatsen om de luchtkwaliteit te meten.

Om het nog gemakkelijker te maken om met de meetgegevens te werken, zijn de rapportages ook beschikbaar in Microsoft Excel formaat.

Bestel nu

Voor thuis of een kleine zakelijke bestelling kun je de Epion Air gemakkelijk en snel bestellen via onze bestelpagina.

Vraag een offerte aan

Interesse in onze zakelijke opties en staffelprijzen? Neem dan contact op voor een scherpe prijs en gericht advies.

Technische specificaties →

Schoolgebouwen die na 30 juni 2015 gebouwd zijn moeten voldoen aan het Bouwbesluit 2012. Een onderdeel hiervan is de verplichting om het kooldioxide niveau in het gebouw bij te houden door middel van CO2 meters. Aan de te gebruiken CO2 meters zijn specifieke eisen opgenomen in Artikel 3.5 van de Regeling Bouwbesluit 2012.

Met de Epion Air is het eenvoudig om aan de gestelde eisen te voldoen:

 • Goed afleesbare CO2 concentratie, met cijfers hoger dan 8 mm
 • Resolutie van 1 ppm
 • Lampje met kleuren voor CO2 concentratie: goed/matig/slecht
 • Automatische kalibratie van de CO2 meter
 • Meetbereik van 300 - 5000 ppm
 • Nauwkeurige CO2 meting met een NDIR spectroscopische sensor
 • CO2 metingen minimaal 12 maanden opslaan
 • Logboek bijhouden volgens de richtlijnen van het LCHV
 • Bedrijfstemperatuur van 0 - 50 °C
 • Bijhouden of het warmer wordt dan 25 °C
 • Bijhouden of de luchtvochtigheid tussen de 30% en 70% blijft
 • De meter functioneert op netspanning (geen batterij), een eis uit het bouwbesluit
 • Meldingen om te waarschuwen als de CO2 concentratie te hoog wordt